Quotes uit de pers

‘De mythe van de roze wolk. De mooiste tijd van je leven prikt door illusie heen.’ Telegraaf 2 november 2009.

‘Schrijfster Marleen Castelein is het sprookje voorbij. De huidige generatie moeders heeft het moeilijk met haar rol.’’ Ouders van nu, december 2009.

“Als moeder ben je even de weg kwijt.”Trouw, 12 december 2009.

‘De moderne moederschapsideologie wordt op de Nederlandse beeldbuis stralend neergezet door moeders die bepaald geen doorsneevrouwen zijn, stelt Castelein. “Kijk naar Daphne Deckers, die constant een opgeruimd moederschap demonstreert. Zij is eigenlijk een soort jarenvijftig moeder, maar dan met een sfeer eromheen van gemak en glamour en glimlachjes. Ik denk dat we allemaal willen geloven dat dat kán, als je maar je best doet. Maar laten we eerlijk zijn: in de praktijk is moederschap helemaal niet makkelijk of glorieus, laat staan glamoureus.” Opzij, november 2008.

‘Castelein wijst op het gebrek aan rolmodellen voor haar generatie. Voor de moeders die jong waren in de jaren zestig en zeventig, was het al heel wat als ze een baantje hadden naast het gezin. Voor de huidige generatie is het vaak precies omgekeerd. Bovendien heerst een beeldcultuur die irreële plaatjes als waarheid presenteert. (...) In werkelijkheid is het aanmodderen, als jonge moeder.’ Eindhovens Dagblad, december 2008.

“We leven in een tijd dat je als vrouw alles moet kunnen, altijd de controle moet houden. Toegeven dat je het niet zo goed voor elkaar hebt is een groot taboe.”Grazia.

‘Volgens Castelein voelen prille moeders zich vaak overbelast, overvraagd en onzeker. Maar dat durven ze meestal niet aan andere vrouwen door te geven, waardoor en een ‘hardnekkige roze wolk’ boven het moederschap blijft hangen.’ Opzij, december 2009.

‘Het eenzame gemodder van menige moeder. Studies over IVF-kroost, de patriarchale mythe en het moderne moederlijke onbehagen. Het moederschap lijkt complex in tijden van vruchtbaarheidstechnieken, uitstelmoeders en carrierevrouwen.’ NRC, 20 november 2009.

‘De mooiste tijd van je leven’ is een uniek en prachtig verwoord relaas over de zoektocht van moeders, dat vooral, maar niet alleen, voor hoogopgeleiden herkenbaar zal zijn. Het is een andere, niet per se negatievere stem. Eentje die anderskleurige wolken toelaat en daar niet meteen een diagnose of oordeel aan verbindt. Casrelein geef inzicht in de situatie van moeders en geeft woorden aan hun worsteling.’ Kraamzorg, vakblad aan de kraamzorg, juni 2010.